Menu

Eenvoudige trekhaakmontage

Het monteren van een trekhaak is helemaal niet zo moeilijk. Met een beetje handigheid doet u het zelf. Iemand die een trekhaak heeft gemonteerd, wil dit handige extra natuurlijk niet meer missen. Een trekhaak biedt flexibiliteit. U kunt eigen, geleende of gehuurde aanhangers met uw auto trekken of een fietsendrager op de trekhaak plaatsen.

Zo lukt de montage van de trekhaak

Controleer eerst de geleverde onderdelen: de trekhaak bestaat uit mechanische onderdelen en een voertuigspecifieke elektrische aansluitset, die ervoor zorgt dat de verlichting van de aanhanger goed werkt. Voor u met de montage begint, legt u het benodigde gereedschap klaar

Eenvoudige trekhaakmontage 1
Eenvoudige trekhaakmontage 2
Eenvoudige trekhaakmontage 3

1. Binnen enkele dagen wordt de trekhaak door DHL, UPS of GLS bezorgd.
2. De nieuwe trekhaak met bijbehorende kabels, contactdozen, kleine onderdelen en de montagehandleiding.
3. Het zilverkleurige, kunststof achterschild moet eraf en wordt later vervangen door een nieuw achterschild met een uitsparing voor de trekhaak.

Handig gereedschap zijn steeksleutels en een ratel; uit veiligheidsoverwegingen moet voor de hoofdaansluiting bovendien een momentsleutel worden gebruikt, om ervan verzekerd te zijn dat u de trekhaak met het juiste moment aandraait. Verder hebt u een boormachine nodig met een metaalboor en een staalborstel opzetstuk (als alternatief kan een stevig schraapstaal worden gebruikt) en een spuitbus met bodembescherming. Een hefbrug is meestal niet nodig, u kunt ook een krik gebruiken.

Voor de elektrische werkzaamheden neemt u kleine schroevendraaiers, een soldeerbout en isolatieband. Voordat u begint, ontkoppelt u de accu van de auto, zodat u geen kortsluiting kunt veroorzaken. Hebt u geen ervaring met elektrische installaties in een auto? Vraag dan hulp aan een deskundige kennis of laat een garage de trekhaak inbouwen.

Eenvoudige trekhaakmontage 4
Eenvoudige trekhaakmontage 5
Eenvoudige trekhaakmontage 6

4. Wees in de wielkasten voorzichtig bij het demonteren van een achterschild, anders scheuren de kunststof stoppen af.
5. Wanneer u alle schroeven hebt verwijderd, moet de stekker van de onderste achterlichten worden losgetrokken.
6. Nu kunt u de achterbumper verwijderen.

De mechanische werkzaamheden zijn ook voor onervaren sleutelaars prima te doen. Volg altijd de inbouwhandleiding, ook als u vakman bent. De werkzaamheden voor de montage verschillen namelijk per auto op belangrijke details. Als u de handleiding goed volgt, bent u in de meeste gevallen al na een goed uur klaar met de montage. En nu naar het keuringsstation? Dit hoeft meestal niet. Merkproducten van hoge kwaliteit, zoals Rameder ze aanbiedt, hebben al een zogenaamde EG-typegoedkeuring EC94/20. Deze moet u permanent in de auto meevoeren. U hoeft in Nederland de trekhaak dan niet extra te laten keuren.

Eenvoudige trekhaakmontage 7
Eenvoudige trekhaakmontage 8
Eenvoudige trekhaakmontage 9

7. De trekhaak vervangt de originele overdwarse drager van de BMW.
8. De trekhaak wordt rechts en links aan de vier aanwezige vaste bouten vastgeschroefd.
9. De kabels worden in de kofferbak aangesloten op de voertuigelektronica.

Wilt u bij de trekhaak extra zeker zijn van uw zaak? Dan kunt u de trekhaak natuurlijk vrijwillig laten keuren. U hoeft dan geen extra papieren meer in de auto mee te nemen. Bovendien let een technisch deskundige bij de keuring ook op een juiste montage. Hij controleert dus of u alles goed hebt gedaan. Nog een kleine tip voor het rijden met een aanhanger: houd de maximum snelheid van 80 km/uur aan (100 km met een speciale vergunning). De maximale trekbelasting en kogeldruk mogen nooit worden overschreden. Wanneer u die zelf wilt controleren, kunt u daarvoor een personenweegschaal gebruiken.

Eenvoudige trekhaakmontage 10
Eenvoudige trekhaakmontage 11
Eenvoudige trekhaakmontage 12

10. Nu schroeft u de erbij geleverde contactdoos vast.
11. Op de sticker is aangegeven hoe de afneembare trekhaak moet worden gebruikt.
12. Met de achteraf gemonteerde trekhaak mag de BMW X6 tot 3,5 ton trekken.

In tegenstelling tot wat vaak in de praktijk wordt gedaan en snel tot fouten leidt, moet niet bij het steunwiel worden gemeten, maar bij de koppeling. De aanhanger wordt ondersteund door een blok hout of een buis, die rechtstreeks op de weegschaal wordt geplaatst. Is de waarde te hoog, dan is het vaak al voldoende om de lading op de aanhanger een andere plaats te geven.

Eenvoudige trekhaakmontage 13
Eenvoudige trekhaakmontage 14
Eenvoudige trekhaakmontage 15

13. De bevestiging van de afneembare trekhaak wordt afgedekt met een klep.
14. De klep wordt verwijderd en de trekhaak wordt van onderaf in de opname gestoken.
15. Rameder heeft vaste en afneembare trekhaken, maar ook dakkoffers en fietsendragers in het programma.

Zoals u ziet is de montage ook voor de leek geen probleem meer. Wie deze tips aanhoudt, ondervindt vrijwel zeker geen problemen bij de montage en het gebruik van de trekhaak. Veel succes!