Menu

Koop een dakdrager - voor het vervoer van extra bagage op het dak van uw voertuig

Het veruit belangrijkste hulpmiddel voor het vervoer van bagage of fietsen op het dak van het voertuig is zonder twijfel een dakdrager. Of er nu een fietsendrager of een dakbox op het voertuig moet worden geplaatst - vergeet het maar zonder dakdrager. Wie de eerstvolgende vakantie al plant, maar in de auto geen ruimte heeft, kan zich hier in onze overzichtelijke gids informatie verschaffen over alles rond de veelzijdige dakdragers en met behulp van onze Finder snel en eenvoudig het voor zijn voertuig geschikte product selecteren.

Als vakkundige met meer dan 20 jaar ervaring hechten we veel waarde aan kwalitatief hoogwaardige producten: van relingdrager tot universele dakdrager, hier kunt u voor praktisch ieder voertuigdak een dakdrager kopen. U bent er niet zeker van of de dakdrager die u op het oog hebt op uw voertuig past?

koop nu een dakdrager

Aanbevolen producten

Dakdrager G3 Clop infinity 77 cm - 115 cm

Draaglast: 75 kg, Dak-type: afhankelijk van het modell, Vorm: Stalen buis, Kleur: Zwart, Aantal Dakdrager: 2

Dakdrager G3 Clop infinity alu 77 cm - 115 cm

Draaglast: 75 kg, Dak-type: afhankelijk van het model, Vorm: Alu-profiel (klassiek), Kleur: Zilver, Aantal Dakdrager: 2

-9%
Dakdrager Thule SmartRack XT 118 cm

Dakdrager Thule SmartRack XT 118 cm

Draaglast: 100 kg, Dak-type: voor voertuigen met open dakreling, Vorm: 4-kantprofiel, Kleur: Zwart, Aantal Dakdrager: 2

-12%
Dakdrager Thule SmartRack XT 135 cm

Dakdrager Thule SmartRack XT 135 cm

Draaglast: 100 kg, Dak-type: voor voertuigen met open dakreling, Vorm: Alu-profiel (klassiek), Kleur: Zilver, Aantal Dakdrager: 2

€ 72,99
€ 103,99
€ 184,99
€ 204,99

Online verkoopadvies voor dakdragers

 1. Waarom heb ik een dakdrager nodig: De basismodule voor het vervoer van lading op het dak
 2. Dakdragers van Thule, F. llI Menabo en G3
 3. Het kiezen van een dakdrager: welke dakdrager past op mijn auto?
 4. Types vooertuigdaken: dakreling, standaarddak, etc.
 5. Universele dakdragers - voor praktisch ieder voertuig geschikt
 6. Bevestiging van de dakdrager door middel van een reling: de relingdrager
 7. Een dakdrager van staal of aluminium - voordelen en nadelen
 8. Checklist - waarop moet ik letten bij de aanschaf van een dakdrager?
 9. Toebehoren voor dakdragers: van afdeklijst tot hangslot
 10. Kies nu de dakdrager voor uw voertuig uit

1. Waarom heb ik een dakdrager nodig: De basismodule voor het vervoer van lading op het dak

Dakdragers, ook basisdragers genoemd, zijn geschikt om extra laadruimte voor omvangrijke voorwerpen te creëren. De bagage ligt niet op de dakdrager zelf - naast in de bergruimte in de kofferruimte kunt u met dit onderdeel op het dak van uw voertuig transportoplossingen vervoeren zoals een dakbox, fietsendrager of skidrager. De bagagedrager voor op de auto is met name geschikt voor gezinnen die op vakantie gaan. Met de extra laadruimte op het autodak blijft er binnenin meer plaats over, daarvan maken de kinderen op de achterbank dankbaar gebruik.

Bij de jaarlijkse fiets- of skivakantie verheugen ook alle anderen zich over meer beenruimte. Wilt u een kano of kajak op het dak van uw auto vervoeren? Dan hebt u voor de bevestiging op het dak speciale kano- of kajakhouders-. of -dragers nodig. Sommige mensen voelen zich niet zo prettig bij het rijden met een aanhanger, hun voertuig is er niet geschikt voor, of ze beschikken niet over een voor hun combinatie benodigd BE-rijbewijs, hoe kun je dan lading vervoeren? Met de combinatie van dakdrager en dakbox is een aanhanger overbodig.

Aanwijzing

Alleen met de dakdrager kunnen geen fietsen worden vervoerd. Ook voor een fietsendrager hebt u een dakdrager nodig!

2. Dakdragers van Thule, Menabo en G3

Voor de aanschaf van een dakdrager wilt u zich zo goed mogelijk van informatie voorzien: welke dakdrager is het meest geschikt? Welke fabrikant van dakdragers biedt de beste prijs-prestatieverhouding? Om u het zoeken naar de ideale basis-dakdrager te vergemakkelijken kunt u bij ons dakdragers kopen van fabrikanten van naam. De selectie van deze drie fabrikanten berust op onze jarenlange ervaring in de branche.

 • Onder het aanbod aan dakdragers van Thule uit het Zweedse Malmö is hun klassieker "WingBar" een degelijke en uiterst weerbestendige dakdrager.
 • Het design van een dakdrager van F.lli Menabo is Italiaans en vooral op het aerodynamische aspect gericht.
 • De dakdragers van G3: Klassieke en moderne dakdragers met de beste prijs-prestatieverhouding.

Tip

We raden u aan om met behulp van onze Dakdragerzoeker op zoek te gaan naar een dakdrager voor een personenwagen.

3. Het kiezen van een dakdrager: welke dakdrager past op mijn auto?

Wanneer u overweegt een dakdrager te kopen moet u eerst het dak van uw voertuig aan een inspectie onderwerpen. De keuze in geschikte basisdragers wordt begrensd door het model van uw voertuig-Typ. Hier geldt: niet iedere dakdrager past op iedere auto. De keuze van de juiste drager wordt bepaald door het type dak van het voertuig. U vindt in onze dakdrager-skidrager/voertuigfabrikant.html ofwel via de invoer van de gegevens van uw kentekencard of via de invoer van fabrikant, model en soort motor met maar enkele muisklikken de voor u geschikte dakdrager.

We raden u aan om, voordat u een dakdrager koopt, onderstaande checklist te doorlopen of uzelf de onderstaande vragen te stellen:

 • Is uw voertuig al dan niet voorzien van een dakreling en zo ja is die open of gesloten?
 • Hoe zien de bevestigingspunten op het dak van mijn voertuig eruit indien er geen dakreling aanwezig is?
 • Is het dak voorzien van een regengoot, een standaard dak-, een "T-sleufprofiel" - of een vaste-punten-bevestiging?

4. Types vooertuigdaken: dakreling, standaarddak, etc.

De keuze in dakdragers is, evenals de bevestiging, afhankelijk van het betreffende voertuigdak: het meest gangbaar zijn de gesloten reling en de open dakreling. Bovendien zijn er nog andere bevestigingsmogelijkheden:

open dakreling
bijv. de Dacia Duster, Skoda Octavia

open dakreling

gesloten dakreling
bijv. de Hyundai Santa Fe

gesloten dakreling

vaste-punten-bevestiging
bijv. de VW Caddy III

vaste-punten-bevestiging

regengoot
bijv. de Jeep Wrangler 3 DR

regengoot

standaard dak
bijv. de Audi A1 / Honda Civic VIII

standaard dak

T-sleufprofiel
bijv. de Porsche Cayenne (955)

T-sleufprofiel

Tip

 • De verschillen tussen dakrelingen zijn meestal alleen visueel.
 • Een open dakreling is doorgaans praktischer, omdat deze duidelijk meer en flexibelere bevestigingsmogelijkheden biedt.
 • Bij vele uiteenlopende types en merken voertuigen kan een dakdrager achteraf zonder problemen worden geïnstalleerd.

Wat verstaan we onder een T-sleuf-goot?

Onder een T-sleuf-goot wordt een sleuf verstaan die al in de balk van de dakdrager is aangebracht. Deze komt voornamelijk voor in dakdragers met een aluminium gootprofiel. Met behulp van T-sleuf adapters kunt u hierop bijv. een dakbox of een fietsendrager voor op het dak nog veiliger bevestigen.

De dikte van het dakdragerprofiel (voorheen dikte van de balken) - wat is dat?

Wanneer er bij een dakdragerprofiel sprake is van de dikte, dan wordt daaronder de afmetingen van de doorsnede van de dragerbalk verstaan. De rechter afbeelding laat een dakdrager zien, die is voorzien van een aluminium T-sleufprofiel en met een dakdragerprofiel van 80 x 35 mm.

  5. Universele dakdragers - voor praktisch ieder voertuig geschikt

  Het kenmerk van een universele dakdrager is dat deze met praktisch ieder voertuig compatibel zijn. Desondanks past een universele dakdrager voor een gesloten reling niet op een open reling. Wanneer een dakdrager universeel toepasbaar is, vereenvoudigt dat bij vele dakdragers de selectie van een type.

  koop nu een universele dakdrager

  6. Bevestigingsmogelijkheden van dakdragers

  Bevestiging op de relingdragers

  U wilt de relingdrager ofwel de dakdrager op de reling bevestigen? Let er dan in de eerste plaats op dat de poten van de drager los op de reling liggen. Pas nadat u het midden van de dragers op de middenlijn hebt geplaatst en een optimale gewichtsverdeling op de zuilen van het voertuig tot stand is gekomen, zet u de poten vast. Daarna worden de handvatten en de afdekkappen op de daarvoor bedoelde plaatsen gemonteerd en met de kunststoflat met maataanduiding (liniaal) wordt gecontroleerd of de dakdrager correct is geplaatst.

  Bevestiging zonder reling

  Wanneer de reling ontbreekt waaraan de dakdrager kan worden bevestigd, zijn er geen vaste punten beschikbaar. Maar dat is geen probleem: dit dakdragersysteem steunt met rubber poten, waarmee de lak niet wordt beschadigd, op het dak van het voertuig en wordt met behulp van bevestigingsklauwen in de deuropening verankerd. De poten voor de drager zijn afzonderlijk verkrijgbaar. Let er bij de montage van de dakdrager op dat de poten van de drager en de houders zich in elkaar vastzetten - daarbij moet een duidelijk geluid hoorbaar zijn. Bij enige modellen zijn deze onderdelen al aan de dwarsbalken gemonteerd.

  7. Een dakdrager van staal of aluminium - voordelen en nadelen

  De soorten materiaal verschillen qua pluspunten weinig. Het grote verschil tussen een stalen of een aluminium dakdrager zit wel in de afmetingen en de daarmee gepaard gaande toepassingsbreedte. Stalen buisprofielen zijn doorgaans uitgevoerd als kokerprofiel en met een dwarsdoorsnede van 32 x 22 mm geschikt voor (bijna) alle dakopbouwconstructies. De profielen zijn verzinkt en voorzien van een kunststof ommanteling zodat roest geen rol speelt. Bovendien is staal dankzij zijn vastheid uiterst solide. Tegenover stalen profielen hebben aluminium profielen het voordeel van een lager gewicht. Dit lagere gewicht is dus merkbaar, zij het ook minimaal, in een lager brandstofverbruik.

  Aerodynamica, uiterlijk en bevestiging

  Voor degene die veel waarde aan een mooi uiterlijk van een voertuig hecht, verdient aluminium natuurlijk de voorkeur. Bij dit profiel valt niet alleen het moderne design het eerst op, ook de aerodynamica is overtuigend en levert in de windtunnel goede resultaten op, met het overeenkomstige besparingspotentieel op het brandstofverbruik, in vergelijking met dakdragers met stalen buizen met kokerprofiel. Dit zijn duidelijke redenen die de wat hogere aanschafprijs in vergelijking met standaard stalen dragers rechtvaardigen. Voor de bevestiging op het dak van het voertuig speelt de keuze van de vorm of het profiel van de dakdrager geen rol, omdat de poten van de dragers hetzelfde zijn.

   Bevestiging van een dakdrager met een aluminium profiel, stalen profiel, U-beugels, klemmen en met behulp van een T-sleuf

   Aanwijzing betreffende het nuttige oppervlak!

   Bij dragers met stalen buizen bevindt het nuttig oppervlak zich uitsluitend binnen de poten. Bevestigingsonderdelen zoals beugels en klemmen mogen niet buiten de poten worden aangebracht! Bij aluminium profielen waarbij gebruik gemaakt wordt van een T-sleuf met T-sleuf-adapters kan daarentegen de gehele breedte van de drager voor de bevestiging worden benut.

   8. Checklist - waarop moet ik letten bij de aanschaf van een dakdrager?

   De nieuwe dakdrager Squarebar

   Vorm van de dakdrager

   Nadat u de juiste bevestigingsmogelijkheid voor een dakdrager op uw voertuig hebt vastgesteld, dient u de vorm van de dakdrager / balk onder de loep te nemen. We onderscheiden hier stalen buisprofielen en aluminium gootprofielen. Stalen buisprofielen zijn kokerprofielen en aluminium gootprofielen zijn meestal vlakkere uitvoeringen met een "T-sleuf".

   Eigenschappen en materiaal

   VRAAG: Vindt u degelijkheid en een lagere aanschafprijs het belangrijkst?
   ANTWOORD: We adviseren u een stalen dakdrager te kiezen.

   VRAAG: Vindt u aerodynamica, luchtweerstand en weinig rijgeluid het belangrijkst?
   ANTWOORD: We adviseren u een aluminium dakdrager te kiezen.

   Des te vaker een aluminium dakdrager wordt gebruikt, des te meer wordt de hogere aanschafprijs, in vergelijking met een stalen dakdrager, gecompenseerd door zijn aerodynamische en brandstofbesparende eigenschappen.

   De dikte van een dakdragerprofiel

   Ook de dikte van een dakdragerprofiel is een belangrijke factor voor het beoogde gebruik. Controleer daarom van te voren welke afmetingen (dwarsdoorsnede) geschikt zijn voor het aanvullende transportsysteem. Raadpleeg de beschrijving van uw dakbox voor de voor de box toegestane afmetingen (dwarsdoorsnede) van het dakdragerprofiel.

   Slot voor dakdrager

   Enkele dakdragers voor de auto kunnen met een slot worden afgesloten. Het slot op de dakdrager dient als beveiliging tegen diefstal en kan aan de traverse worden bevestigd. Dit toebehoren kan echter niet op iedere basisdrager worden aangebracht. Wanneer u zekerheid heel belangrijk vindt, koop dan een dakdrager die met een slot kan worden afgesloten.

   Aanwijzing

   Niet iedere dikte van een dakdragerprofiel is geschikt om er alle dakboxen of fietsendragers voor op het dak op te bevestigen.

   9. Toebehoren voor dakdragers: van afdeklijst tot hangslot

   Een dakdrager kan met uiteenlopende dakdragertoebehoren worden uitgerust. Deze onderdelen zijn als toebehoren bij klanten erg populair:

   • Slotenset
   • Opzetstuk voor skidrager
   • Sjorband
   • Ladingklem
   • Bagagerek voor op het dak

   10. Kies nu de dakdrager voor uw voertuig uit

   U kunt bij de aanschaf van een dakdrager niet veel verkeerd doen. Nadat u onze gids hebt gelezen, bent u optimaal voorbereid op de aanschaf van een dakdrager en het juiste toebehoren. Om ons in staat te stellen u de juiste dakdrager voor uw voertuig aan te bieden hebben we deze Voertuigzoeker ontwikkeld. Selecteer als eerste stap eenvoudig uw voertuigfabrikant.

   Dakdrager

   Overzicht van voertuigfabrikanten